Despre mine

Fotografia mea
Pasionata de calatorii, arta, fotografie si geografie.

Biserici fortificate din Transilvania

Transilvania, tinutul depresiune din centrul tarii, flancat dinspre toate punctele cardinale de Carpati, a reprezentat de secole regiunea geografica cea mai bogata economic, organizata administrativ si cu o istorie foarte zbuciumata. Tinut istoric ravnit de multe popoare migratoare, dar si de vecini (Imperiul Austro-Ungar) incepand din Evul Mediu si pana in secolul al 19-lea. Aceasta regiune mai este bogata si din punct de vedere cultural si etnografic, pastrandu-se pana astazi foarte multe traditii si datini stravechi, ceramica, costume populare specifice zonei si folclor autentic.
Satele transilvane cu biserici fortificate oferă o imagine plină de viață a peisajului cultural din sudul Transilvaniei. Bisericile au inceput sa fie fortificate ca o masura de protectie a patrimoniului cultural si uman impotriva razboaielor, revoltelor si invaziilor succesive petrecute de-a lungul timpului. In aceste biserici fortificate cu aspect de castele, se refugiau locuitorii cu tot avutul lor pe timpul invaziilor barbare. Aceste sate sunt caracterizate de un sistem specific de cultivare al terenului, un model de așezare și organizare a gospodăriilor țărănești, păstrate încă din Evul Mediu. Localitățile sunt dominate de bisericile lor fortificate, care ilustrează perioadele clădirii din secolul al XIII-lea și până în secolul al XVI-lea. Cel mai renumit dintre aceste sate este Biertan, loc renumit pentru multe legende medievale, dar si pentru aspectul bine conservat al bisericii fortificate unica in lume.

Următoarele biserici fortificate (6 săsești și una secuiască) au fost incluse pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial: Biertan, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor, Viscri.

Biertan

Prejmer

Saschiz


Viscri

biserici si castele