Bisericile din lemn din Maramures sint exemple remarcabile de arhitectura ortodoxa foarte bine conservata cu influente ortodoxe si gotice.
Bisericele demonstreaza un mare nivel de maturitate artistica si mestesugareasca: sunt inguste, inalte, construite din busteni avind turnuri caracteristice cu unul sau doua acoperisuri din sindrila. Peretii bisericilor sint in general construiti din busteni de stejar asezati orizontal. Sint expresii exceptionale ale mostenirii culturale ale acestei minunate zone muntoase din nordul Romaniei si din acest motiv 8 dintre aceste biserici au fost incluse in patrimoniul mondial al UNESCO in 1999.
Bisericile din Maramures, natura inconjuratoare si oamenii locurilor sint conectati spiritual, pastrand aceasta legatura unica pina in ziua de astazi.
Maramureşul, vast ţinut istoric, este considerat una dintre cele mai bine păstrate zone ale Europei din perspectiva antropologiei culturale şi a etnografiei. Încă mai există tradiţii stravechi datorită munţilor înalţi care adăpostesc lunga depresiune din toate părţile. Moroşenii, locuitorii Maramureşului, sunt ospitalieri si plini de viata.
Maramureşul este una dintre puţinele zone în care costumul tradiţional a fost păstrat aproape nealterat timp de secole de către influenţele urbane. Şi chiar dacă poate fi admirat doar duminica, atunci când moroşenii merg la biserică sau cu alte ocazii de sărbători religioase, fiecare moroşan fără nici o excepţie, deţine un costum tradiţional. Nu doar bătrânii îmbracă acest costum ci şi „coconii” (copiii preşcolari), fapt prin care se explică această continuitate.
Oricine ajunge în Maramureş din est, prin Pasul Prislop care separă munţii Maramureşului de munţii Rodnei, poate observa imediat caracterul definitoriu al aşezărilor maramureşene. Satele sunt mari, adesea destul de compacte, iar casele sunt aliniate la drumul care urmează valea râului.
De obicei, sunt două sau trei case aliniate în strâmtul şi lungul petec de pământ deţinut de fiecare familie. O casă ţărănească tradiţională în Maramureş include mai multe clădiri, grajduri si suri de paie.
Atât costumul femeii cât şi cel al bărbatului includ o geantă făcută din lână împletită, cel mai adesea cu modelul în carouri. Acesta poate fi bogat din punct de vedere cromatic sau poate fi doar în alb şi negru, înfrumuseţat adesea cu motive geometrice, rombul fiind cel mai frecvent.
Costumul tradiţional al femeii din Lăpuş are o camasa cu un mic guler şi cu mâneci care au volănaşe cu dantelă. În sezonul rece se poartă o vestă fără mâneci. În secolul al XIX-lea, era de obicei albă, dar în secolul al XX-lea, negrul a devenit preferat. Broderii florale sunt făcute cu mătase roşie, portocalie, verde şi violetă. Fetele şi femeile nemăritate poartă părul împletit şi acoperit cu o eşarfă. De sărbători, cosiţele sunt decorate cu panglici şi flori. O femeie măritată îşi prinde părul în sus şi îl acoperă cu o eşarfă. Costumul bărbătesc nu diferă foarte tare de cel al femeilor.
Locuitorii din Maramureş, crescători de animale prin excelenţă, au păstrat până în zilele noastre vechile tehnici de procesare a lanii. În Maramureş, războiul de ţesut este folosit la făcut cergi (pături de lână), genţi şi pănură (stofă groasă, folosită pentru haine groase). În majoritatea cazurilor, păturile şi stofele sunt vopsite artificial, dar genţile şi covoarele sunt vopsite in culori naturale vegetale.
Olaritul este o ocupatie traditionala de secole, apreciat de majoritatea turistilor prin coloritul deosebit. Vasele sunt colorate în verde viu, roşu sau albastru, pe un fond albicios. Dacă cineva vrea să vadă singurul loc din Europa în care ceramica roşie nesmălţuită încă se mai produce, ar trebui să meargă în Maramureş, spre sursa râului Iza. Toţi paşii au fost păstraţi într-o formă neschimbată: felul preparării lutului care presupune mai întâi frământarea cu picioarele şi apoi pisarea cu ciocane din lemn, formele vaselor, prepararea pigmenţilor din pietre abrazive care conţin oxid de fier, şlefuirea cu piatră de râu, decoraţiile pictate, forma cuptorului şi tehnicile de ardere.
Bucurati-va inima cu o vacanta in Maramures!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu