Austriecii au numit-o “Die Buchenland”, “Tărâmul Pădurilor de Fag” din zonă.
Bucovina istorică era aproape dublă ca teritoriu pe vremuri, dar partea nordică aparţine acum Ucrainei, ca urmare a Pactului sovieto-german Ribbentrop-Molotov din august 1940. Ceea ce rămâne formează parţial ţinutul administrativ al Sucevei. Judeţul Suceava se învecinează la nord cu Ucraina, la vest cu Transilvania si cu judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş de-a lungul culmilor carpatice. La estul şi sudul Sucevei, se află judeţele din Moldova: Iaşi şi Botoşani în est, Neamţ, Harghita şi Mureş în sud.
Lacul Bicaz pe partea moldoveneasca a trecatorii Bicaz este locul favorit al excursionistilor si al turistilor. Bucovina reprezintă o sinteză a varietăţii, armoniei şi frumuseţii peisajelor româneşti, bogăţia sa de relief, cu munţi, podişuri, trecători, dealuri, câmpii, văi, râuri şi lacuri, cu pădurile sale, cu faună şi floră.
Carpaţii Estici se extind dinspre frontiera ucraineană la nord până departe la râul Prahova care se gaseste la sud. Aceştia, alături de Subcarpaţi, ocupă cele două treimi vestice ale Bucovinei, în timp ce în partea estică se întinde podişul Sucevei. Regiunea de munte este formată dintr-o serie de obcini paralele, orientată într-o direcţie aproximativă de la nord la sud.
În termeni largi, climatul regiunii este temperat continental, dar condiţiile fizice au creat două mari sub-categorii: climatul muntelui şi cel al podişului.
Temperaturile medii anuale variază între 0 grade Celsius, 6 grade pe partea vestică a Obcinei Mari şi aproape 7-8 grade în podiş. Acestea sunt temperaturi joase, în comparaţie cu restul Moldovei, dar climatul Bucovinei este dominat de regiunea muntoasă. Specifice acestei zone sunt iernile lungi, cu multă zăpadă şi verile reci şi umede. Precipitaţiile medii anuale sunt de 700 mm.
Muntii dintre manastirile Moldovita si Sucevita ofera privelisti care taie respiratia. Rezervaţia „Codrul Secular” de la Slătioara lângă vârful Rarău, încercuieşte una dintre cele mai vechi păduri ale României, unii copaci având peste 400 de ani vechime. Multitudini de flori sălbatice, aşezate cromatic de la alb la albastru electric, de la roz la purpuriu închis, se află pe cele mai frumoase întinderi posibile din ţară.
Una dintre rezervaţiile naturale pe terasele din Poiana Stampei cuprinde flori rare. Acesta e paradisul albinelor şi apicultura, una dintre cele mai vechi ocupaţii din România, este practicată în mare măsură si astazi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu